Haver dat ooit als onkruid onder tarwe en gerst groeide, is later ook zelf in cultuur gebracht. Qua samenstelling wijkt het enigszins af van tarwe, rogge en gerst door een hoger vet- en eiwitgehalte. Dit vet bevat de wezenlijke vetzuren die in de menselijke voeding onmisbaar zijn. Haver groeit vrij gemakkelijk, ook op arme gronden en in een kil klimaat (b.v. Schotland). Het merendeel van de verbouwde haver groeit met een pel, de zg. kroonkaf. Deze geeft een goede bescherming tegen aantasting van de zachte korrel. Evenals voor gerst geldt ook voor haver dat hij vóór consumptie gepeld moet worden Haver is erg voedzaam, heeft een goede eiwitsamenstelling, bevordert een goede tand- en botvorming en is bovendien licht verteerbaar.
Bewaarinstructies
Koel, droog en donker bewaren
Ingredienten
HAVER
Allergeen informatie
Bevat HAVER en GLUTEN.
Voedingswaarden per 100 gram | |
---|---|
Energie kJ / Kcal | 381,1kJ / 1596 kcal |
Vet | 7,5 g |
-Enkelvoudig onverzadigd | 0 g |
-Meervoudig onverzadigd | 69,2 g |
-Waarvan verzadigd | 69,2 g |
Koolhydraten | 69,2 g |
-Waarvan suikers | 69,2 g |
-Toegevoegd suiker | 69,2 g |
-Zetmeel | 69,2 g |
Voedingsvezels | 69,2 g |
Eiwit | 69,2 g |
Natrium / Zout | 69,2 mg |